Înscriere zbor liber


Îți mulțumim pentru interesul arătat festivalului nostru. Pentru ediția de anul acesta, exprimarea intenției de a zbura se va face prin intermediul unui formular care se va activa pe site, în apropierea datei evenimentului (aprilie – mai). Tot atunci, vom anunța și celelalte detalii legate de procedura de înscriere și inclusiv despre costuri. Data de activare a formularului va fi anunțată pe Facebook cu câteva zile înainte.


Te rugăm să ai răbdare, încercăm să facem în așa fel încât să fie un proces cât mai simplu, ținând cont de multiplele condiții de care depinde zborul cu balonul cu aer cald.


Îți recomandăm să ne urmărești pe Facebook și pe site, unde vom posta noutățile pe măsură ce le vom definitiva.


Între timp, mai jos poți afla informațiile generale despre zborurile libere și captive.

Când trebuie să ajung pentru zbor?

Ia în considerare traficul aglomerat, așa că pornește-te din timp!
Înregistrarea la Infopoint:
Check-in dimineața: 6:00 AM Zbor: 6:30 AM
Check-in după-amiaza: 5:30 PM Zbor: 6:30 PM

Pot afla dinainte dacă se zboară sau nu?

Este indicat să nu ții cont de prognoza meteo (care te-ar putea face să te răzgândești în a te porni la drum). Piloții au o ședință tehnică cu jumătate de oră înainte de fiecare sesiune și atunci se stabilește dacă sunt condiții de zbor în siguranță. În urma ședinței se va hotărî dacă sesiunea respectivă va avea loc la ora programată, dacă se va amâna până la noi condiții favorabile sau se va anula. De aceea, e important să înțelegi că nu se poate anticipa nici cu câteva ore înainte dacă se va zbura, totul se hotărăște la fața locului.
Cel mai bun sfat este să nu pleci de pe teren până nu pleacă piloții!

Ce se întâmplă dacă zborul meu este anulat?

Dacă nu ai zburat, zborul tău se poate reprograma pentru o altă sesiune, însă doar în limita locurilor disponibile. Mulțumim pentru cooperare și înțelegere.

Ce să aduc?

Pentru facilitarea procesului de înregistrare, ar fi bine să ai la tine Formularul de asumare responsabilitate completat.
În afară de acesta, cel mai important lucru pe care să nu îl uiți este aparatul de fotografiat!
De obicei este puțin spațiu în nacelă, așa că te rugăm ca orice bagaj în afară de aparat foto, o gentuță și o sticlă de apă, să îl lași la sol.

Cum mă îmbrac?

Îmbracă-te lejer, pentru activitate în aer liber: pantaloni lungi și pantofi sport comozi (fără pantofi cu toc, sandale, slapi, fuste). Este recomandat să te îmbraci în straturi, căci dimineața și seara poate fi răcoare, iar în timpul zilei foarte cald (este bine să ai la tine o geacă sau un hanorac mai gros). De asemenea, îți recomandăm să ai o șapcă sau pălărie, în cazul în care te-ar deranja căldura generată de arzătorul de deasupra capului. Temperatura din balon va fi asemănătoare celei de la sol. Vântul este insesizabil în balon deoarece acesta se mișcă odată cu el.

Câte persoane încap în nacelă?

Nacelele baloanelor invitate în cadrul festivalului nostru vor avea o capacitate de 1- 5 persoane. Pilotul este singurul care decide orice acțiune legată de activitatea balonului său, dacă și cât zboară, câte persoane ia în balon sau dacă refuză să ia vreo persoană (fără să fie nevoit să își motiveze decizia) etc.

Cum se desfășoară totul?

După ce vei face cunoștință cu pilotul și cu membrii echipajului, vei asista sau participa, după dorință, la pregătirea balonului. Când toate verificările și pregătirile vor fi gata, iar balonul va fi gonflat în poziție verticală stabilă, vei fi invitat să urci în nacelă. După un scurt instructaj referitor la siguranță, va urma decolarea. După aterizare vă veți reuni cu echipa de la sol care a urmărit balonul și vor urma degonflarea și demontarea acestuia.

Cât durează un zbor cu balonul?

Zborul tău va dura în jur de 20-60 minute, în funcție de viteza și direcția vântului, condițiile meteo și de terenurile corespunzătoare pentru aterizare de pe traiectul de zbor.
Ne dăm seama că poate fi supărător dacă se va ateriza în mai puțin de o oră, însă pilotul va face acest lucru doar pentru siguranța lui și a voastră. Toată experiența durează între 2-3 ore și sperăm că va fi una de neuitat!

Unde voi ateriza?

Baloanele zboară în direcția vântului, însă un pilot este capabil să determine direcția generală a zborului prin observarea curenților de vânt. El poate schimba direcția zborului prin înălțări și coborâri astfel încât să prindă curenți diferiți la altitudini diferite. În medie, se parcurg 10-15 km la un zbor. Pe scurt, vei ateriza unde te duce vântul! Fiecare zbor este unic și aceasta e partea frumoasă a lui!

Putem ajuta la pregătirea balonului?

Da, activitatea de zbor cu balonul este una participativă și mulți dintre pasageri consideră că aceasta le îmbogățește experiența. Poți ajuta echipajul și pilotul, desigur, cu acordul și sub supravegherea lor. Sau poți numai să privești și să fotografiezi.
După zbor te poți amuza ajutând la degonflarea uriașei anvelope și la introducerea ei într-un sac care ți se va părea foarte, foarte mic.

Cum mă întorc la festival?

Fiecare balon are un echipaj care urmărește balonul cu mașina de urmărire. Folosind hărțile din zonă, comunicarea radio și contactul vizual, echipajul încearcă să fie în apropiere în momentul aterizării balonului. Apoi echipajul ajută pilotul la împachetarea balonului și vă întoarceți cu toții la festival.

Copiii pot zbura?

Din motive de siguranță, copiii trebuie să aibă peste 9 ani și să stea singuri în picioare. Părintele va zbura cu el și va semna formularul de asumare responsabilitate și pentru el. Pilotul împreună cu părintele pot hotărî dacă un copil cu vârsta de peste 16 ani va zbura singur. Totuși trebuie menționate câteva aspecte: sunetul scos de arzător este destul de puternic, iar flama destul de mare. Sunt șanse ca, oricât de insistent ar spune copilul că vrea să zboare, să se sperie de arzător și să renunțe în ultima secundă. În plus, copiii mici tind să se plictisească deoarece zborul cu balonul nu e ca un roller coaster.

Pentru siguranța ta

Pasagerii trebuie să fie capabili să umble pe teren accidentat, să fie destul de înalți să vadă peste nacelă, să se poată urca și coborî singuri din ea, să stea în picioare în jur de o oră și să nu aibă probleme medicale care să le afecteze capacitatea de muncă fizică ușoară. De asemenea, persoanele care au avut intervenții chirugicale, fracturi în ultimele 6 luni și femeile însărcinate nu vor putea zbura. Toți pasagerii au obligația să anunțe pilotul înainte de zbor despre orice problemă medicală, fizică sau psihică, pe care știu că au.

Ce este un zbor captiv?

Zborurile captive îți oferă un pic din senzația zborului cu balonul cu aer cald fără a părăsi locul festivalului. Baloanele sunt ancorate la sol cu frânghii de aproximativ 15-20 m. Când te urci în nacelă, balonul se înalță până când frânghiile sunt întinse la maxim și apoi coboară. Zborurile captive durează în jur de 5 minute și se pot face atât timp cât vântul este calm.

Zborurile captive vor avea loc după-amiaza, pe principiul “primul venit, primul servit”.

La zborurile captive nu există limită de vârstă sau înălțime. Adulților li se recomandă să nu țină copilul în brațe pe durata zborului captiv.

Checklist:

-organizează-te astfel încât să ajungi la timp, ținând cont de trafic;
-îmbracă-te potrivit;
-adu formularul de asumare responsabilitate completat;
-confirmă prezența la Infopoint;

Toate zborurile (atât cele libere, cât și cele captive) sunt direct dependente de vreme.


Dacă nu regăsești răspunsul la întrebarea ta aici, citește și Balloane FAQ. Dacă nu este nici acolo, te rugăm trimite-ne un e-mail.



SAVUREAZĂ EXPERIENȚA!

”Odată ce ai trăit senzația zborului, vei merge pe pământ cu ochii spre cer, știind că acolo ai fost și acolo vrei să te întorci.”