De ce ascensiunile baloanelor au loc la ore atât de neobișnuite, 6.30 AM și 6.30 pm?
Momentele ideale de zbor cu balonul sunt dimineața devreme, în primele 2-3 ore după răsăritul soarelui și seara, în ultimele 2 ore înainte de apus, când temperaturile mai reci și vântul mai blând creează o atmosferă numai bună de zburat. Dacă viteza vântului este mai mare de 10 km/h, devine periculos.
De ce nu pot zbura baloanele în miezul zilei?
Atunci când vânturile de suprafață sunt calme, pilotul balonului poate controla foarte precis altitudinea încălzind sau răcind, după caz, aerul din interiorul anvelopei. În timpul zilei, vânturile slabe de suprafață sunt “rupte” de curenți termici (a se vedea pentru informații
https://en.wikipedia.org/wiki/Thermals). Aceștia sunt coloane de aer cald generate de încălzirea, de către soare, a suprafeței solului. Păsările și piloții de planor le iubesc, dar un balon cu aer cald devine mult mai greu de controlat. Cu cât ziua este mai călduroasă, cu atât problema este mai mare.
Chiar și fără efectul soarelui asupra solului, viteza vântului de suprafață tinde să crească la câteva ore după răsăritul soarelui datorită faptului că vânturile de înălțime, care în general sunt mai puternice, se amestecă cu cele de suprafață și pot genera rafale imprevizibile.
Care este vremea bună pentru zborul cu balonul?
Pentru zborul cu balonul cu aer cald avem nevoie de vânt slab, vizibilitate bună și lipsa precipitațiilor.
Câte persoane pot zbura într-un balon?
Un balon poate lua de la o persoană (doar pilotul) până la 12 sau chiar mai multe. Capacitatea acestuia depinde de mărimea anvelopei și de condițiile meteo. Nacelele baloanelor care vor participa la festivalul nostru vor avea capacitate de 1-5 persoane.
Este periculos să zbori cu balonul cu aer cald?
Există un risc implicit în tot ceea ce facem. Însă, din punct de vedere statistic, pasagerii balonului sunt în mai mare siguranță decât membrii echipei care îl urmărește în mașină, pe șosele. Zborul cu balonul este la fel ca orice alt sport: dacă respecți regulile și ești responsabil, este sigur atât cât îl faci tu, ca pilot, să fie.
Se pot consuma băuturi alcoolice în balon?
Nu. Reglementările spun că trebuie să existe o ușă între pasagerii care consumă alcool și pilotul care controlează aeronava, iar nacela balonului nu are uși.
Nu. Balonul folosește drept combustibil gaz petrolifer lichefiat. Fumatul în interiorul nacelei, precum și la o distanță mai mică de 50 de metri de aceasta este interzis.
Pot avea rău de înălțime sau rău de mișcare în balon?
Balonul se deplasează atât de încet, încât aproape că nu există senzația de mișcare.
Night Glow se organizează noaptea, când flacăra arzătoarelor va lumina baloanele în întuneric. Baloanele se pregătesc ca și cum s-ar lansa, însă sunt ținute la sol de către echipaj. Fiecare balon se va vedea ca un lampion, însă la o scară mult mai mare și mai spectaculoasă.
Cum se umflă baloanele cu aer cald?
Anvelopa balonului este desfășurată la sol și un ventilator cu motor umple balonul cu aer rece. După ce anvelopa este umflată, aerul din interior este încălzit cu un arzător. Balonul se va ridica și apoi înălța de la sol, în timp ce aerul va fi încălzit în continuare.
Cât de sus și de departe zboară baloanele?
Baloanele cu aer cald se înalță de obicei între 60-300 m, însă acestea pot zbura puțin peste vârful copacilor sau peste zece mii de metri (în cadrul festivalului nici un balon nu va ajunge la această înălțime).
Ținând cont că baloanele vor zbura cu viteza vântului, distanța parcursă va depinde de aceasta. De exemplu, într-o oră de zbor cu viteza vântului de 3 m/s, distanța parcursă va fi de aproximativ 11 km.
Cum funcţionează balonul cu aer cald?
Zborul cu balonul cu aer cald se bazează pe diferența de temperatură a aerului din interiorul și exteriorul acestuia. Folosind arzătoare, aerul este încălzit, iar balonul ia în înălțime. Pentru a coborî, aerul din interior se răcește fie de la sine, fie va fi ventilat prin partea superioară a anvelopei. Când este momentul să aterizeze, aceasta este deschisă complet pentru a ieși aerul cald și a se dezumfla balonul.
Cine poate pilota un balon cu aer cald?
Pentru a putea zbura cu un balon cu aer cald, trebuie să obții licența de pilot de la Autoritatea Aeronautică Civilă și să ai asigurare medicală valabilă.
Din ce sunt construite baloanele cu aer cald?
Principalele trei componente ale balonului sunt: anvelopa, nacela și arzătorul.
Anvelopa este făcută din nailon special (același material ca la parașută) și poate avea în jur de 20 m înălțime. Are proprietatea de a fi foarte uşoară și puternică în același timp. Nacela este confecţionată din răchită și este încadrată cu margini de aluminiu sau oțel inoxidabil. Înăuntru încap rezervoarele de gaz, instrumentele de zbor, pilotul și pasagerii.
Baloanele folosesc propan lichid pentru încălzirea aerului. Propanul este un combustibil previzibil și sigur, însă este extrem de volatil. Flacăra emisă de către arzătoare se poate ridica până la 2 metri înălțime, într-o explozie pe care pilotul o are sub control.
Pot să urmăresc un balon?
Urmărirea unui balon poate fi distractivă - dar siguranța este prioritatea noastră numărul 1. Dacă alegi să urmărești balonul, trebuie să ții cont de faptul că balonul ar putea ateriza la distanțe semnificative ori în zone fără acces rutier. Te rugăm să respecți proprietatea privată folosind doar drumurile publice și să fii atent la trafic. Știm că baloanele atrag priviri, însă dacă ești la volan, te rugăm să oprești mașina pentru a le admira. Dacă ai urmărit un balon până la locul de aterizare, te rugăm să urmezi instrucțiunile pilotului și ale echipajului.
Urmărește informațiile pe site sau pe Facebook, unde vom anunța în momentul în care vom avea confirmarea piloților.
De unde pot afla mai multe informații despre baloanele cu aer cald?
În anii 1700, frații Montgolfier, proprietari ai unei fabrici de hârtie din Franța, au observat
într-o zi o bucată de hârtie care a zburat printr-un coș de fum încins.
Au început să experimenteze prin umplerea unei pungi confecționate din mătase cu fum și au fost foarte încântați să constate că aceasta se înălță până la tavan. Inspirați de experiment voiau să facă primul zbor cu un balon cu aer cald.
Cum însă promiseseră tatălui lor că nu își vor risca viața în acest prim zbor, pasagerii au fost o rață, un cocoș și o oaie, asta în ciuda faptului că au existat voluntari care se oferiseră să încerce zborul cu balonul.
Acest prim zbor a avut loc la Versailles pe 19 Septembrie 1783 în prezența regelui Louise al XVI-lea. Cele trei animale au aterizat nevătămate după 8 minute.
Primul zbor al unui om cu un balon cu aer cald a avut loc în Paris, pe 21 noiembrie 1783. Construit din hârtie și mătase de către aceiași frați, a fost pilotat 22 minute de către 2 nobili. Din centrul Parisului au urcat aproximativ 170 de metri deasupra acoperișurilor înainte de a ateriza la câteva mile într-o podgorie.
De ce este șampania asociată zborului cu balonul cu aer cald?
Tradiția are legătură cu primele zboruri cu balonul în Franța. La începuturile zborului cu balonul, proprietarii terenurilor pe care se întâmpla să aterizeze baloanele le atacau cu pietre, bâte sau furci, întrucât le considerau "monștri care respiră foc". Piloții baloanelor le ofereau acestora șampanie pentru a-i îmbuna.
Deși în zilele noastre este puțin probabil ca această confuzie să mai existe, după fiecare zbor se ține un toast cu șampanie și se recită "Rugăciunea pilotului de balon cu aer cald".
Rugăciunea pilotului de balon cu aer cald