FAQ

Intrebari si raspunsuri

De ce ascensiunile baloanelor au loc la ore atat de neobisnuite, 6.45 am si 6.30pm?

Momentele ideale de zbor cu balonul sunt dimineata devreme, in primele 2-3 ore dupa rasaritul soarelui si seara, in ultimele 2 ore inainte de apus, cand temperaturile mai reci si vantul mai bland creaza o atmosfera numai buna de zburat. Daca viteza vantului este mai mare de 10 km/h, devine periculos.

De ce nu pot zbura baloanele in miezul zilei?

Atunci cand vanturile de suprafata sunt calme, pilotul balonului poate controla foarte precis altitudinea incalzind sau racind, dupa caz, aerul din interiorul anvelopei. In timpul zilei, vanturile slabe de suprafata sunt “rupte” de curenti termici (a se vedea pentru informatii http://en.wikipedia.org/wiki/Thermals). Acestia sunt coloane de aer cald generate de incalzirea, de catre soare, a suprafetei solului. Pasarile si pilotii de planor le iubesc, dar un balon cu aer cald devine mult mai greu de controlat. Cu cat ziua este mai calduroasa, cu atat problema este mai mare. Chiar si fara efectul soarelui asupra solului, viteza vantului de suprafata tinde sa creasca la cateva ore dupa dupa rasaritul soarelui, datorita faptului ca vanturile de inaltime, care in general sunt mai puternice, se amesteca cu cele de suprafata si pot genera rafale imprevizibile.

Care este vremea buna pentru zborul cu balonul?

Pentru zborul cu balonul avem nevoie de vant slab, vizibilitate buna si lipsa precipitatiilor.

Cate persoane pot zbura intr-un balon?

Este periculos sa zbori cu balonul cu aer cald?

Se pot consuma bauturi alcoolice in balon?

Se poate fuma in balon?

Pot avea rau de inaltime sau rau de miscare in balon?

Ce este Night Glow?

Cum se umfla baloanele cu aer cald?

Cat de sus si de departe zboara baloanele?

Cum funcţionează balonul cu aer cald?

Cine poate pilota un balon cu aer cald?

Din ce sunt construite baloanele cu aer cald?

Ce gaz se foloseste?

Pot sa urmaresc un balon?

Cate baloane vor fi?

De unde pot afla mai multe informatii despre baloanele cu aer cald?


Istorie

 

In anii 1700, Fratii Montgolfier, proprietari ai unei fabrici de hârtie in Franța, au observat

intr-o zi o bucata de hârtie care a zburat print-un cos de fum încins. 

Au început sa experimenteze prin umplerea unei pungi confecționate din mătase cu fum si au fost foarte incantați sa constate ca aceasta se înaltă pana la tavan. Inspirați de experiment vroiau sa facă primul zbor cu un balon cu aer cald.

Cum însă promisesera tatălui lor ca nu își vor risca viața in acest prim zbor, pasagerii au fost o rata, un cocos si o oaie, asta in ciuda faptului ca erau voluntari care se oferisera sa încerce zborul cu balonul.

 

Acest prim zbor a avut loc la Versailles pe 18 Septembrie 1783 in prezenta regelui Louise al XVI-lea. Cele trei animale au aterizat nevătămate dupa 8 minute.

Primul zbor al unui om cu un balon cu aer cald are loc in Paris, pe 21 noiembrie 1783. Construit din hârtie si mătase de fratii Montgolfier, a fost pilotat 22 minute de 2 nobili. Din centrul Parisului au urcat aproximativ 170 de metri deasupra acoperișurilor înainte de a ateriza la câteva mile intr-o podgorie.

De ce este șampania asociata zborului cu balonul cu aer cald?
Tradiția are legătura cu primele zboruri cu balonul in Franța. La începuturile zborului cu balonul, proprietarii terenurilor pe care se întâmpla sa aterizeze baloanele le atacau cu pietre, bate sau furci, întrucât le considerau "monștri care respira foc". Piloții baloanelor ofereau proprietarilor sampanie pentru a-i imbuna.

Deși in zilele noastre este putin probabil ca proprietarii sa mai confunde baloanele cu  "monștri care scuipa foc", dupa fiecare zbor se tine un toast cu sampanie si se recita "Rugăciunea Balonistului".


Rugaciunea balonistului

"Fie ca vântul sa te primeasca cu blandete.
Fie ca soarele să te binecuvânteze cu mâinile sale calde.
Sa zbori atât de sus și atât de frumos ca Dumnezeu
ti se va alatura în râs și ușor
te va înapoia în brațele iubitoare ale Pământului-Mama."


Voluntar echipaj

Pilotii au oricand nevoie de o mana de ajutor in plus, la pregatirea pentru lansare, la inaltare, precum si la strangerea balonului dupa aterizare. Daca vrei sa experimentezi participarea la festival dintr-o perspectiva cu totul noua si deosebita, te rog sa completezi formularul de contact.

Pentru zborul de dimineata trebuie sa ajungi la 6.30 am si la cel de dupa-amiaza la 5.30 pm. Intreaga experienta, de la lansare, urmarire a balonului, strangerea acestuia si intoarcerea la festival poate dura in jur de 2-3 ore.

Nu uita manusile de tamplarie!